INVITASJON TIL OSLO

Home

Kongress informasjon

Hvordan komme
til Oslo

Klima

Sosialt og kulturelt program

Guidet turer

Post
konferansetur

Vi har gleden av å invitere deg til felles kongress for IAML - IASA i Oslo.

Vår hovedstad blir kalt ”smeltedigel” på grunn av sin sentrale beliggenhet i Sør-Norge og fordi den virkelig er en stor smeltedigel, som kombinerer storbyliv med lett tilgang til uberørt natur, blomstrende kulturliv, levende historie…..i korthet: Vi kan love å dekke både dine kulturelle, faglige, gastronomiske og sosiale behov.

For første gang siden 1996 skal IAML ha felles kongress med sin  søsterorganisasjon IASA. Hva er musikk uten lyd? Vi vil forhåpentligvis oppdage at vi har mer til felles i dag enn for 25 år siden, takket være lettere adgang til det virtuelle bibliotek via Internett. Nye og interessante emner vil bli tatt opp. Det faglige programmet vil tilføye både ny kunnskap og inspirasjon til vårt daglige arbeide. Du vil kunne treffe nye venner og  knytte nyttige kontakter med kollegaer  over hele verden.

Kongress informasjon

Påmelding

Fristen for påmelding er satt til 1. mai 2004. Etter denne datoen er beløpet for påmelding forhøyet. Prisen for IAML eller IASA medlemmer er: NOK 1.600,- før 1. mai og NOK 2.000,- etter denne datoen.

Fyll ut påmeldingsskjemaet for kongressen og innkvartering, og send det pr. post eller faks til:

IAML-IASA 2004
Norsk musikkråd
Postboks 440 Sentrum
NO-0103 Oslo
nmr@musikk.no

Telefax +47 22 42 44 10

Elektronisk påmelding er mulig gjennom vår hjemmeside:
http://www.IAML-IASA-2004.musikk.no

Betaling

Ved internasjonal bank overførsel: Husk å sende med en kopi av kvitteringen for innbetalt beløp sammen med påmeldingen.

Ved kredittkort: Visa eller Mastercard.

Avbestilling

Avbestilling er mulig frem til 1. juni. Innbetalt beløp vil bli refundert minus omkostninger påløpt kongressen ved bestilling.

Avbestillinger mottatt etter 1. juni vil bare bli refundert etter skriftlig dokumentasjon at avbestillingen skyldes sykdom eller ulykke.

Kongressted

Kongressen holdes på Universitetet i Oslo, Blindern, i Georg Sverdrups Hus (Universitetsbiblioteket) og Helga Engs Hus.

Bare et par holdeplasser og 3 – 6 minutter med T-banen fra sentrum med linje 3 (Sognsvann) eller linje 5 (Storo) kommer man lett til Blindern stasjon.

Helga Engs Hus
Sem Sælandsvei 7, Blindern
Georg Sverdrups Hus
Moltke Moesvei 30, Blindern

Informasjon om registrering

Kongressregistrering foretas ved sekretariatet i Georg Sverdrups Hus
Lørdag 7. august – 11.00 – 18.00
Søndag 8. august –  09.00 - 17.00
Mandag 9. august – fredag 13. august  09.00 – 17.00 (lukket onsdag ettermiddag)

Utstillere

Georg Sverdrups Hus kan tilby plass til utstillinger.

Utstillere som ønsker mer informasjon, kan ta direkte kontakt med

Tedd Urnes
NRK
Arkiv & Research
NO-0320 Oslo
E-post: tedd.urnes@nrk.no
Tlf. +47 23 04 91 35
Telefax: +47 23 0485 58

Lunsj

For deltagere som bor på hotell i sentrum, vil det være mulig å få lunsj på Blindern Studenterhjem til en pris av NOK 70,-, inkludert varm mat. Dette må forhåndsbestilles for de som ønsker dette tilbudet. Se påmeldingsskjemaet.

På Blindern er det flere kafeer hvor det serveres lett lunsj. Den største er i bygningen Fredrikke, som også inneholder supermarked, medisinutsalg, to restauranter, pub og kafé.

Visum

http://www.udi.no/upload/publikasjoner/visum/engelsk.pdf

Det må undersøkes ved norsk ambassade eller konsulat i hjemlandet om det er nødvendig med visum. For øyeblikket trenger ikke bosatte i Nord-Amerika, Mellom-Amerika, Syd-Amerika eller Europa visum for å besøke Norge i inntil 90 dager. Innbyggere fra mange andre land, vesentlig i Øst-Asia trenger heller ikke visum.

Valutakurser

Januar 2004:

1 USD

=

NOK 6,80

1 EUR

=

NOK 8,60

1 GBP

=

NOK 12,45

Parkering

For deltagere som kommer med bil, vil det være parkeringsplasser tilgjengelig. Plasser må reserveres på forhånd.

Hvordan komme til Oslo

Flyplass

Oslos internasjonale flyplass, Oslo Lufthavn Gardermoen ligger 50 km nord for hovedstaden.

Hvordan komme til/fra flyplassen

Flytoget har avganger hvert 10 minutt. Turen inn til sentrum tar 20 minutter og koster NOK 150,-

Flybussen har avgang hvert 20 minutt. Turen inn til sentrum tar 40 minutter og koster NOK 160,-

I tillegg ligger Sandefjord Lufthavn 110 km syd-vest for Oslo. Lavprisselskapet Ryanair har gjort denne flyplassen til en ny og viktig inngangsport til Oslo. Torp Express buss service, korresponderer med Ryanairs fly og bruker 2 timer inn til Oslo.

Jernbanestasjon (NSB)

Det går tog både fra  København og Stockholm til Oslo Sentralstasjon.

Båt

Det går ferge fra Kiel og København til Oslo.

Klima

Været i august kan variere fra varmt sommervær til regn. Temperaturen ligger normalt mellom 15 og 25 grader.

Sosialt og kulturelt program

Søndag 8. august - kl. 18.00
Åpningsarrangement (inkludert i kongressavgiften) 
Universitetet, Georg Sverdrups hus, Moltke Moesvei 39

Georg Sverdrups hus ble innviet i 1999 og inneholder universitetsbiblioteket.. Åpningsarrangementet vil finne sted i Foyeren.  Her vil vi  få anledning til å bli kjent med kongressens frontfigur og komponist, Arne Nordheim. Gaute Vikdal vil fremføre Nordheims komposisjon ”Hunting of the Snark” for solo trombone, etterfulgt av en mottagelse med enkel servering.

Mandag 9. august – kl. 19.00
Mottagelse (inkludert i kongressavgiften)
Oslo Rådhus, Rådhusplassen

Oslo kommune inviterer alle kongressdeltagere til en mottagelse i Oslo Rådhus, i dag mest kjent i utlandet for utdelingen av Nobels Fredspris. Klokkenist Vegar Sandholt vil spille på klokkespillet som en velkomst til gjestene, som møtes i borggården ved ankomst. Oslos borgermester vil ønske oss velkommen i Rådhushallen, berømt for sine store og fargesprakende oljemalerier av Henrik Sørensen. Rådhuset ble innviet i 1950 og er rikt utsmykket av kjente, norske kunstnere fra begynnelsen av 1900-tallet. Vi vil også her høre Gaute Vikdal spille en komposisjon av Arne Nordheim, ”Ohm”.

Tirsdag 10. august – kl. 19.00
Norsk aften  (se påmeldingsskjemaet, NOK 150,-)
Blindern Studenterhjem, Blindernveien 41

Mange av deltagerne bor på Blindern Studenterhjem, med sjarmerende og nylig restaurerte bygninger fra 1920-tallet, beliggende i en flott park i tilknytning til kongresstedet. Den praktfulle hagen blir en fin ramme for en norsk aften, med introduksjon til typisk norsk mat, norsk folkemusikk og folkedans; en fin anledning til en uformell, utendørs oppdagelse av typisk norsk kultur.

Torsdag 12. august – kl. 19.30
MIC konsert (inkludert i kongressavgiften)
Gamle Logen, Grev Wedels plass 2

Musikkinformasjonssentret  (MIC) feirer 25 års jubileum i 2004 og inviterer hele kongressen til en konsert i Gamle Logen. Dette var Oslos viktigste konsertlokale gjennom hele 1800-tallet, hvor Edvard Grieg holdt flere konserter. Denne praktfulle bygningen, fullstendig restaurert og pusset opp og ført tilbake til sin opprinnelige prakt, er vel verdt et besøk i seg selv. Med et allsidig program med norsk musikk i denne historiske atmosfæren, kan vi love deltagerne en minneverdig aften.

Fredag 13. august – kl. 19.00
Avskjedsmiddag (se påmeldingsskjemaet)
(NOK 450,- for deltagere og ledsagere som har betalt kongressavgiften, NOK 600,- for andre)
Universitetet, Restaurant Fredrikke

Avskjedsmiddagen vil finne sted i Fredrikke bygningen, på Blindern, som inneholder både pub, kaféer og restauranter. Vi møtes i 2. etasje i restauranten Fredrikke Mathus til en hyggelig og avslappende aften hvor vi sammen kan spise god mat og høre svingende toner vi kan danse til.

Guidet turer (varighet 4-5 timer)

Onsdag 11. august
(inkludert I kongressavgiften)

1. Highlights of Oslo

Vi starter i sentrum med å spasere på vollene rundt Akershus festning fra år 1300 Vi passerer  bla Stortinget og  Slottet med bussen før vi kjører gjennom Frogner til Vigelandsparken. Her spaserer vi med guide gjennom parken som består av ca 200 skulpturer av mennesker fra alle generasjoner. Parken er et unikt monument over livets stadier.

Vi fortsetter til Holmenkollen med besøk i verdens eldste skimuseum samt det flotte sportsanlegget. Holmenkollen ligger ca 300 m.o.h . og på veien har vi flott utsikt ved pent vær.

Siste stopp blir den fantastiske Vikingskips utstillingen på halvøya Bygdøy med originale båter som er mer enn 1000 år gamle.

2. Kunst i Oslo

Edvard Munch er en av Norges mest kjente og markante malere. De fleste har hørt om Skrik, Madonna og Pubertet.  Vi drar rett til Munch museet. Her finner vi en dokumentarutstilling over kunstnerens liv, samt mange av hans mest kjente malerier.

En samtidig kunstner er billedhoggeren Gustav Vigeland. Mange har opplevd hans fantastiske livsverk i Vigelandsparken og vi gjør en vandring blant skulpturene i parken med guide.

Før siste stopp er Deichmanske bibliotek.

3. Fra Vikingtid til oljealder

Vi kjører rett ut til halvøya Bygdøy. Her skal vi først besøke Norsk Folkemuseum. Dette museet er en samling av bygninger, stavkirke og 1000 vis av gjenstander som er samlet fra hele Norge fra middelalderen og frem til i dag. Museet har en mengde spesialutstillinger og er et yndet sted for søndagsutflukten både blant voksne og barn.

Vi begynner turen ved stavkirken fra 1200 tallet og beveger oss nedover. Vi vil kikke inn i middelalder stuer, treffe folk i bunad, få demonstrert lefsebaking, se husdyr og storkose oss på vår vandring gjennom ”norske fjell og daler” i forskjellige tidsepoker. Vi ender opp på Vikingskipsmuseet hvor vi kjenner igjen treskurden fra Folkemuseet. Til slutt besøker vi Kon Tiki museet før vi returnerer til sentrum.

4. Jul hele året i Drøbak

Hvis du lengter etter julen og norsk natur skal du bli med til denne idylliske ”hvite byen” ved Oslo fjorden. Vi kjører ca 45 minutter før vi begynner en vandring i ytterkanten av Drøbak. Vi går mot Julehuset, men legger merke til alle de pittoreske detaljene i byen underveis. Vi stopper for gløgg og pepperkake servering ned i havna før alle får tid til å la julefølelsene strømme på. Julestempel på postkortet fås på julenissens postkontor i Drøbak. Drøbak har også moderne gallerier og et av de mest kjente er Finsrud galleriet. Her ser man bla kunstnerens evighetsmaskin.

5.Kunst og sjøfart

Vi begynner dagen med en kort omvisning på Astrup Fernley museet. Deretter rusler vi gjennom kvadraturen fra 1624 til på vollene på Akershus festning fra det 13. århundre.  Vi går om bord i en båt som tar oss på en ca 45 minutters fjordtur før vi går av på Bygdøynes og besøker sjøfartsmuseet med den maritime historien, Kon Tiki museet, og Fram museet

6. Besøk i NRK – RADIO/TV

Norsk rikskringkasting (NRK) er Norges ledende radio- og fjernsynsstasjon, har godt etablerte nettjenester og utvikler stadig tilbud for nye medier. Denne ettermiddagen ønsker vi velkommen til en presentasjon og et besøk i de ulike arkivene som det er behov for i et moderne kringkastingsmiljø. Vi besøker også verdens første heldigitale radiokanal – NRK Alltid Klassisk. Den drives av en liten redaksjon i spesialdesignete lokaler og med topp moderne teknikk. Siste stopp blir i Opplevelsessenteret, NRKs fascinerende, nye presentasjonsområde for radio, TV og nye medier. NRK-butikken ligger i tilknytning til Opplevelsessenteret. Forfriskninger eller et lett måltid blir servert under besøket. Det tar bare 5-10 minutter å gå til NRK fra kongressområdet.

Post konferansetur

Tur 1: Bergen (2 dagers tur)

Avgang fra Oslo lufthavn Gardermoen, lørdag 14. august kl. 09.50. Ankomst samme sted, Oslo lufthavn Gardermoen søndag 15. august kl. 20.00.

Vertinne og guide i Bergen vil være Siren Steen, Bergen offentlige bibliotek.

Bergen, også kalt byen mellom de syv fjell, er Norges nest største by. Bergen er en sjarmerende by med  små trehus spredt utover. Husene klynger seg sammen og krabber oppover fjellsidene  for å få  plass til herskapshusene som viser seg frem helt fra byens kjerne og opp til toppen av Fløybanen.

Du kan kjenne et pust av byens historie der hvor de århundregamle trehusene  står i en tett rekke i de gamle kvartalene. Fargerike trehus tett i tett langs Bryggen står urørt fra Hansatidens handelsmenn og strekker seg fra havnen og til fisketorget. Helt siden  Kong Olav Kyrre grunnla byen i 1070, har omrisset av havnen bestått urørt av tidenes skiftinger og historiens brokete gang, ofte med besøk av både tremastede skonnerter og cruiseskip.

Fjordene er Skandinavias turistattraksjon nummer en – og Bergen regnes som  døråpner til fjordenes kongerike. Havet har gravet seg gjennom landskapet og langs Norges lange kystlinje hvor fossene bruser nedover fjellsidene, snøen glitrer på fjelltoppene mens gresset myker opp og rammer inn landskapet langs fjorden.

Bergen er en blanding av fortid og nåtid. Historie og tradisjon lever i en fruktbar symbiose med moderne livsstil og fyller Norges nest største by med sjarm og atmosfære. Kort sagt, Bergen tilbyr en ideell kombinasjon av natur, kultur og interessant byliv.

I 1976 var Bergen vert for IAML konferansen, noe flere av deltagerne fortsatt husker med stor glede. Bergen er også fødebyen til noen av de mest innflytelsesrike musikalske talenter Norge har fostret. Postkonferanseturen vil gi et glimt inn i  Grieg-samlingen og musikkavdelingen på Bergen offentlige bibliotek. Turen vil også ta deg med på besøk til tre komponisters hjem: Ole Bull (1810-1880)- en internasjonalt kjent fiolinvirtuos og komponist , som bygde sitt eventyrslott på en øy utenfor Bergen.

Harald Sæverud (1897-1992) ble inspirert av naturen og bygde sitt ”Siljustøl”, og tilslutt Edvard Griegs eget ”Troldhaugen”, hvor det vil bli en liten konsert på Griegs eget flygel i stuen hvor han bodde sammen med Nina – dette vil virkelig bli en minneverdig begivenhet.

Programmet vil også tilby nok tid til å oppdage byen på egen hånd, fra fisketorget til en tur med kabelbanen opp til toppen av et av de syv fjell som omgir byen.

Pris : NOK 3.500,- Dette inkluderer fly, hotell, 2 lunsjer og en middag (unntatt drikke), transport med buss/båt til de tre komponisthjemmene. Vi reserverer oss mot evt. endringer i programmet om nødvendig, men lover å holde samme kvalitet.

For mer informasjon:

Om Griegsamlingen og Bergen offentlige bibliotek:
http://www.bergen.folkebibl.no/grieg-samlingen/grieg_samlingen_intro.html

Om Bergen: .
http://www.visitbergen..com

Tur 2: Stavanger (2 dagers tur)

Avreise fra Oslo lufthavn Gardermoen lørdag 14. august kl. 09.30. Ankomst samme sted,  Oslo lufthavn Gardermoen, søndag 15. august kl. 17.10. Vertinne og guide i Stavanger vil være Jacqueline von Arb fra Norsk lydinstitutt.

Stavanger er en velbevart hemmelighet. Den er Norges ”smörgåsbord”; en buffet hvor du kan smake mange aspekter av Norge, fra store jordbruksområder omkranset av håndbygde steingjerder til en by med et eget symfoniorkester, fra steinalder landbruk til den siste oljeteknikken, fra berømte fjell med en vev av fjorder til, tro det eller ei, endeløse hvite sandstrender! Stavanger inneholder alle ingrediensene til en moderne, internasjonal by,  som likevel har bevart småbyens atmosfære. Byen fortjener den uoffisielle tittelen: ”Verdens minste metropol”.

Lørdag vil vi ha muligheten til å streife rundt i Stavangers gågater og stikke innom de mange små butikkene og avantgarde kaféene, hvor vi kan oppdage den fascinerende historien til den dynamiske, norske oljeindustrien og det helt nye Oljemuseet, begrave oss i byens sjøfartshistorie og Det Maritime museet, eller lytte til orgeltoner i Domkirken fra middelalderen. Vi vil alle møtes til lunsj på en restaurant ved havnen til en smak av moderne norsk gastronomi.

En spasertur gjennom gamlebyens brolagte gater, hvor pittoreske, nyrestaurerte hvitmalte trehus med sine velstelte hager, bringer oss til Bjergsted museums park., som huser de fleste musikkinstitusjonene i byen. Her finner vi også Norsk Lydinstitutt med sine 100.00 LP-plater og, 40.000 78’plater; en av de største offentlig tilgjengelige platesamlinger åpent for lytting og forskning. Instituttet inviterer oss til en presentasjon med forfriskninger før vi haster gjennom parken for å få med oss høydepunktene under Kammermusikkfestivalens Gala konsert i Konserthuset. Det blir sen middag i byen og en god natts søvn på et av Stavangers hoteller.

Du vil aldri glemme Lysefjorden. Søndag, drar vi på cruise inn den 42 km lange fjorden, bare 500 meter bred, skjærer den seg mellom fjellene som reiser seg dramatiske 1000 meter rett opp fra fjorden. Vi spiser lunsj på Helleren, på en overhengende klippe. Båten vil la oss få drikke direkte fra fossen og beundre den majestetiske Prekestolen, som rager 600meter over oss. Vi vil mate geitene, se selhundene (selene) leke, besøke landstrykernes grotte, og noen ganger stopper båten også for havfruer...

Pris : NOK 3.500,- Dette inkluderer fly, hotell, alle måltider og cruise (unntatt drikke og inngangspenger til museene). Vi ser oss rett til endringer i programmet om nødvendig, men lover å holde samme kvalitet.

For mer informasjon:

Bilder fra Stavanger
http://www.fjordtravel.no/picturegallery/stavanger.html

Mer om Stavanger:
http://www.stavanger-web.com/stavinfo/general.htm

Tur 3: Telemark (2 dagers tur)

Turen starter lørdag morgen med buss til Ulefoss hvor det blir ombordstigning i en av våre kanalbåter MS/Victoria eller M/S Henrik Ibsen. Her vil gruppen få oppleve et levende kulturminne som stort sett har beholdt preget fra forrige århundre. Her finnes gamle sluser med fine steinmurte vegger, de opprinnelige støpejernsinnretninger for manøvrering av sluseportene, gamle slusevokterboliger, vaktstuer, vakre parker og gamle brygger. Båtturen varer i ca 5 ½ time. Overnatting blir på Quality Straand Hotell i Vrådal. Quality straand Hotell i Vrådal har i snart 140 år ønsket reisende, feriegjester og kursgjester velkommen til sitt hotell. Her kombiner man gamle tradisjoner med nåtidens komfort og velvære. Hotellet er viden kjent for sin gode mat og atmosfære.

Etter frokost dagen etter går turen til Uppigard Natadal i Flatdal, et vakkert gårdstun fra 1700-tallet. Stedet er som tatt ut av et eventyr, og når skumringen faller kan man nesten høre tusser og troll som danser oppover skogen og inn mellom de brunsvidde tømmerveggene. Verten vil gi gruppen et kåseri om overtro og en munter presentasjon om livet på garden i gamle dager og frem til i dag. På garden blir det servert rømmegrøt, spekemat og eggerøre, samt kaffe, kake/lefse. Deretter går turen tilbake til Oslo. Men først blir det et lite stopp på Heddal Stavkirke. Stavkirken er Norges største og ble bygget på 11/1200-tallet og er fremdeles i bruk.

 

Webmaster: Jon G. Olsen
jon.olsen@musikk.no

Webeditors: Heidi Lorentzen & Marianne Olsen